maandag, mei 03, 2010

Is Duitsland echt een "voorbeeldige" economie ?

Interessante tekst van Jacques Sapir (economist van EHESS), op de site van het Franse (linkse) blad Marianne. Ik heb de auteur vorig jaar in Parijs gehoord op een conferentie van Benoît Hamon en Henri Emmanuelli (boegbeelden van de linkse stroming bij de PS "Un monde d'avance"). Hij voorspelde er onder andere de schuldcrisis van de Zuid-Europese euro-staten.

Hij beweert in deze bijdrage dat de Duitse economie helemaal niet zo voortreffelijk werkt, maar gewoon haar buren parasiteert (iets wat eerder al door de Franse minister van economie, Christine Lagarde, is gezegd). Het economisch succes komt voort uit een lagelonenpolitiek, maar niet uit investeringen. Als je schuldgraad van particulieren en bedrijven meerekent, zit Duitsland zelfs nog dieper in de schulden dan Frankrijk !

Ik ben geen economist, maar dit was ook mijn aanvoelen tijdens een verblijf van twee maanden in Frankfurt-am-Main. De Duitse samenleving lijkt er vooral een voor de rijken: treinen zijn geprivatiseerd, openbaar vervoer in de steden, universiteiten en musea moeten bedelen om giften van miljonairs. Er is wel geld, maar dat wordt onttrokken aan de gemeenschap. De facto beslissen de bankiers over het al dan niet slagen van een groot project, want de staat heeft zelf geen geld. Een kwart van de jongeren leeft onder de armoedegrens. Wie het goed heeft, lijkt er vooral op gemunt dat zo te houden en niet te solidair te zijn.

Geen opmerkingen: