vrijdag, juni 04, 2010

Zetelverdeling VRT/De Standaard

De campagne is amper begonnen, of daar is de laatste peiling al.

1. Ten opzichte van die van TNS/Dimarso, recupereren openVLD en LDD. sp.a is de grote verliezer (van 14 naar 12).

Groen 6 (+2) (= idem vorige peiling)
sp.a 12 (-2) (= verlies van 4 t.o.v. vorige peiling; komt door LDD in W-Vl en A'pen)
CD&V 18 (-6)
N-VA 23 (+18) (2 minder dan vorige peiling)
openVLD 14 (-4) (+2 t.o.v. vorige peiling)
LDD 5 (=) (+ 3 t.o.v. vorige peiling)
VB 10 (-7) (= een gerecupereerd t.o.v. vorige)

Benieuwd wat dat geeft in de échte uitslag. Opvallend is opnieuw de goede score van Frank Vandenbroucke (3), Johan Vande Lanotte (6) en Bruno Tobback (10) in de personenpeiling.

2. Anderzijds is er geen enkele indicatie hoe het gesteld is met de populariteit van de lijsttrekkers in de kieskringen. Voor sp.a is het in het duister tasten naar hoe de Oost-Vlaamse lijsttrekker kan standhouden tegen het Bracke-geweld, dat ook buiten de provincie schijnt te renderen (cf. volgens de peiling is Bracke veruit de populairste in de provincie, 12% meer dan De Crem, 13% meer dan Mathias De Clercq). Ook in de grootste kieskring Antwerpen (geen score voor Jan Jambon) is het een vraagteken (1. Gennez 19% 2. Turtelboom 17% 3. Annemans 10%, hoewel deze scores niets zeggen: Annemans haalt altijd veel voorkeurstemmen, omdat al zijn potentiële kiezers ook enkel voor zijn partij stemmen).

3. Gevolg van het eerste punt: de liberale familie (32, of net iets meer dan 1/5 Kamerzetels) kruipt iets dichter bij de socialistische (34). De christen-democraten (30) moeten nog een stuk inhalen). Als LDD en openVLD nog in één partij hadden gezeten, waren de liberalen opnieuw de sterkste van het land.

Geen opmerkingen: