zaterdag, september 04, 2010

Amour sacré de la patrie !In deze communautair woelige tijden: passage uit de stomme van Portici, de negentiende-eeuwse operette die vanuit de Munt de septemberdagen van 1830 in gang zette.

Bemerk overigens dat de (tijdelijke) mislukking van de preformatie één van de weinige gevallen is waar de feiten ook het aanvoelen van de auteur van deze blog, zoals dat in zijn bijdragen tot uiting is gekomen, hebben gevolgd. Ik hoop enkel dat de komende weken de PS weigert om de sp.a te laten vallen. De ervaring van de regeringen-Leterme moet hen toch geleerd hebben dat het niet verstandig is apart in meerderheid en oppositie te zitten. Met de besparingen die zich aankondigen, zou het een stommiteit van jewelste zijn om de grootste politieke familie in het parlement te scheiden (39 van de 150 zetels, samen onmisbaar voor budget en staatshervorming). Voorlopig wijzen de signalen gelukkig niet in die richting.

Bron: Le Soir, 3 september 2010.
Le préformateur Elio Di Rupo a convoqué une réunion plénière des sept partis pressentis pour soutenir une réforme de l’Etat ce vendredi à 11 heures au cabinet de Jean-Claude Marcourt.

Selon certaines informations, la réunion n’a commencé que vers midi.

D’après nos informations, la dernière proposition soumise à ses interlocuteurs par Elio Di Rupo consiste pour l’essentiel en un nouveau mécanisme pour lier le refinancement de Bruxelles et l’engagement à réviser la loi de financement de l’Etat fédéral des Régions et communauté. Dans Le Soir, ce vendredi, nous citions le montant de 250 millions d’euros qui seraient libérés tout de suite. A bonne source, on confirme que c’est la proposition à ce stade. Le reste, jusqu’à 500 millions au total, sera lié à l’adoption de la nouvelle loi de financement. On nous explique que cette formule (plus fine que cela dans les détails : à suivre) est le fait des socialistes flamands du SP.A. Emanant d’un parti flamand, elle aura peut-être plus de chances de convaincre Bart De Wever d’y souscrire lui aussi.

Als De Wever er de liberalen bij wil, zal hij dan de facto voor een tripartite "plus" moeten gaan. De postjes zullen duur worden in een dergelijke regering (7 ministers aan Nederlandstalige kant indien Franstalige premier: 3 NVA - 2 CD&V - 1 sp.a - 1 openvld; indien De Wever premier: 2 (+1) - 2 - 2 - 1 ?).

Update: de tekst van het voorstel-sp.a/di Rupo staat online op de site van de Libre Belgique. Waarom heeft De Wever hier neen op gezegd ? Hij lijkt de Joëlle Milquet van deze formatie te worden. Welke argumenten kan hij hebben om Brussel geen geld te geven ?

1 opmerking:

Peter Dedecker zei

Wij willen best investeren in Brussel, geen probleem. De franstaligen willen ook de financieringswet aanpassen, zeggen ze. Dus waarom niet beiden koppelen en gelijk oversteken? Dat is toch de basis van vertrouwen? Op die manier hebben beiden iets dat ze willen, in ruil voor iets wat de ander wil.

Alleen, ja, als je dat geld nu meteen geeft, en dan in de franstalige pers hoort dat die financieringswet maar om te lachen was, tja, dan weet je genoeg hé...