vrijdag, september 03, 2010

Uppsala

Twee weken terug kwam ik voor de allereerste keer in een Scandinavisch land, dankzij de summerschool "Method or Methods in Legal Science" in Uppsala, waarvoor een goede veertig doctorandi en proffen uit het facultaire onderzoeksnetwerk waren uitgenodigd (Groningen-Göttingen-Turku-Bristol-Budapest-Lille-Gent-Uppsala). In de marge van het zeer gevulde programma kon ik nog wat foto's nemen.


(boottocht, deel programma)


(de rivier, waar men op maandagochtend nog gauw wat papers en artikels doorneemt)
(er zijn binnenkort wetgevende verkiezingen in Zweden en de "piratenpartij" doet duidelijk ook mee)

Als ik de door de organisatoren aangeleverde gids correct begrepen heb, was Uppsala het vertrekpunt voor de kerstening van Zweden. Vandaar de kathedraal (gotisch binnenin, negentiende-eeuws buiten), waar de koningen werden gekroond tot eind 18de eeuw. Een Zweeds Reims, dus. Overdadig gedecoreerd als een katholieke kerk, maar formeel Lutheraans.
(de Zweedse Hendrik VIII, Gustav I Vasa: nationaliseerde de kerkelijke eigendommen, bekeerde zich tot Lutheraan en had meteen een goede reden om zich te mengen in de godsdiensttwisten in het Duitse Rijk)


(groothertogdom Finland, voorheen Zweedse dépendance)


(Koninklijk Slot)


(perspectief van bij de kanonnen aan het stadsslot, gericht op de Kerk, vijand van de Zweedse koning)

Daarnaast domineert de universiteit het stadscentrum, dat je op een paar minuten doorwandelt. Het eind-negentiende-eeuwse centrale gebouw doet erg denken aan Heidelberg of von Humboldt in Duitsland. Of aan onze eigen Gentse aula (hoewel die een aantal decennia ouder is).


(Carolina Rediviva-bibliotheek)


(Universiteitshal)
(Gustaaf Adolf, net buiten de lezingzaal)


(de botanicus Linnaeus, wiens huis en 18de-eeuwse tuin als museum te bezichtigen zijn)

Even buiten Uppsala ligt Gammla ("oud") Uppsala, waar heidense grafheuvels het landschap sieren.

Geen opmerkingen: