woensdag, november 17, 2010

DSK

Nog een pretendent voor de troon die Sarko momenteel bezet: de directeur van het IMF. Aangevallen door de linkervleugel van de PS: het IMF steunt de pensioenhervorming en legt bezuinigingspaketten op in Hongarije en Griekenland. Anathema, anathema... Kan DSK de PS-kandidaat worden ? Volgens de Canard lobbyt hij al jaren in stilte om zijn terugkeer voor te bereiden. Belgische bronnen dichten hem de opvolging van Van Rompuy toe, Jean Quatremer ziet hem als vervanger van Trichet in Frankfurt...

De eerste veronderstelling lijkt me logischer. DSK kwam maandag uit het bos (na een tijdje mediastilte) en verdedigde zowaar de andere oriëntatie die hij aan het voormalig harde en neo-liberale IFM zou gegeven hebben:


Wordt vervolgd. Uit de contacten die ik de voorbije jaren in Parijs had met de linkervleugel van de PS, blijkt een virulente afkeer, of persoonlijke haat, tegen DSK. "L'extrême droite du PS" is maar één van de eerder belachelijke uitdrukkingen die voor hem en zijn medestanders worden gebruikt. Het zou dan ook goed kunnen dat een kandidatuur-DSK tot een scheuring in de PS leidt. Voor een deel van de partij is DSK een Clinton, Schröder, of (nog erger) Blair. Een "verrader van het socialisme".

Hij is daarentegen wel de meest populaire linkse politicus van het moment. Onder andere dankzij zijn reserve- en zwijgplicht als internationaal topambtenaar. Zal dat aanhouden, eens de slag van de interne "primaires" begonnen is ? DSK is overigens niet zo karikaturaal "gauche caviar" als men soms laat uitschijnen. Eigenlijk is hij, en niet Martine Aubry, de geestelijke vader van de 35-urenweek onder de regering-Jospin (1997-2002).

DSK steunde in 2008 de kandidatuur van Martine Aubry op het congres van Reims. Hij deed dat samen met Laurent Fabius, die traditioneel een eerder links profiel heeft. Er zou een impliciet akkoord bestaan met Ségolène Royal, dat de "best geplaatste" van het trio Aubry-DSK-Royal zich kandidaat stelt bij de primaries. Dit om te verhinderen dat François Hollande (de ex van Royal, jarenlang partijvoorzitter, maar een grijs en klungelig figuur) als synthesekandidaat de kandidatuur zou binnenhalen.

Het dreigement is dus niet zo loos dat Benoit Hamon, de jonge chef van de stroming "Un monde d'avance" zich tegen DSK in de strijd werpt. Hamon is tactisch geslepener en gematigder dan zijn radicale achterban. Als partijwoordvoerder is hij een van de steunpilaren van Martine Aubry, die dan weer van DSK, Royal en Hollande het verwijt te veel toe te geven aan de linkervleugel...

De kans is dus met andere woorden niet onbestaande dat uiteindelijk Aubry het haalt, aangezien DSK te veel frictie veroorzaakt op de linkerflank.

Geen opmerkingen: