donderdag, november 25, 2010

Pact van de drie tenoren


De Franse PS zal zijn kandidaat voor de presidentsverkiezingen aanduiden via een proces van "primaires ouvertes" naar Amerikaans model: elke Franse kiezer die ingeschreven is op de kieslijsten, een verklaring ondertekent dat hij de waarden van links onderschrijft en een symbolische euro betaalt, kan mee kiezen wie de kandidaat in 2012 wordt.

Gezien de verdelingen (persoonlijk, ideologisch, regionaal) tussen de "olifanten" van de partij verwachten de meeste waarnemers zich van nu tot eind 2011 aan een spelletje ogen uitkrabben, waarbij enkel rechts kan winnen. Om de chaos te vermijden, ging eerder het gerucht over een monsterverbond tussen Aubry, Royal en Strauss-Kahn. Aubry heeft dat gisteren op France 2 bevestigd. Er komt één kandidaat voor dit trio, die meteen ook de beste kans zou moeten hebben om te winnen en zich het minste zal moeten laten bekladden. Intussen is het hopen dat er op rechts voldoende ruzie komt tussen Villepin en Sarkozy...

(zie de video op de site van France 2)

In de eerste ronde van de voorzittersverkiezingen (onder PS-leden) in 2008 haalde Aubry 24%, Royal 30%. Strauss-Khan was geen kandidaat. Benoît Hamon (linkervleugel) zat rond de 20%, Bertrand Delanoë (gesteund door François Hollande) zat rond de 24% (net boven Aubry). Het blok Royal-Aubry-DSK zou (onder de PS-leden tenminste) ruim moeten kunnen winnen. Het verzamelt machtige PS-federaties in het Zuiden (Languedoc-Roussillon), Noorden (Nord/Lorraine) en heeft Parijs ook zo goed als in zijn zak.

Wie ambitie heeft om president te worden, kan zich kandidaat stellen tot juni 2011. Er wordt dus verondersteld dat de peilingen van de komende maanden zullen uitmaken wie van de drie in de strijd zal stappen tegen een reeks kleinere PS-kopstukken en waarschijnlijk ook François Hollande. Voorlopig zijn er nog maar twee andere kandidaten: Manuel Valls (rechtervleugel, omgeving DSK) en Arnaud Montebourg (centrum/linkervleugel). Bij de laatste lijkt het vooral te gaan om een poging om zich te verkopen aan de meest biedende "olifant" (cf. infra).

Geen opmerkingen: