donderdag, december 02, 2010

Royal als kamikaze

Het heeft weer lang geduurd (een dag of vijf)... de harmonie bij de Franse PS heeft een flinke knauw gekregen met de verklaring van Ségolène Royal maandagavond. Het pact Aubry-Royal-DSK blijkt gewoon terug het pact Aubry-DSK te zijn. In 2008, in de aanloop naar het congres van Reims, verzamelde Aubry de linkse (Fabius) en rechtse (DSK) olifanten achter zich. Ze werd nipt derde, achter Bertrand Delanoë. Met Royal erbij werd het blok bijna incontournabel, en had Aubry een mooie kans om de sympathie van beide kanten te kapitaliseren.


Nu lijkt het er meer op, dat Aubry DSK zal moeten helpen in de "primaires". Als daar maar geen te grote brokken van komen met de linkervleugel van de PS. Gérard Collomb, de burgemeester van Lyon, die DSK steunt en Ségolène Royal net iets minder uitspuwt dan Martine Aubry, gaf vanochtend ongezouten zijn mening (rond 5:30). Royal had in al haar grootheidswaan Matignon aan DSK voorgesteld. Geen mens gelooft dat. Collomb weet het enkel beter te verwoorden. Als er iemand Matignon aan iemand anders kan aanbieden, zal het wel DSK aan Royal zijn, en niet omgekeerd. Hoewel Royal ook daar best niet te veel op hoopt. Een groot ministerie, waar ze haar mond van tijd tot tijd kan opentrekken voor een gezwollen verklaring, lijkt het meest geschikte...

Royal wordt tegenwoordig in de Guignols steevast "la folle" genoemd. Sarkozy zou er alle baat bij hebben dat zij de tegenkandidaat wordt, omdat ze de enige is die nog niet van hem kan winnen... Het satirische programma is niet te onderschatten. Als ongecodeerde Canal +-uitzending trekken de poppen heel hoge kijkcijfers. In 1995 zou Chirac de verkiezingen nipt gewonnen hebben dankzij de sympathieke manier waarop hij er wordt voorgesteld. Royal dreigt de klappen dubbel zo hard te vangen (doorgaans kijken meer linkse dan rechtse kiezers).Intussen waarschuwt Bernard-Henry Lévy, televisiefilosoof en populair figuur in de Parijse "upperclass", voor populistisch succes in 2012. De populariteit van Sarko is vandaag tot 24% gezakt. Wie gaat het electoraat recupereren dat voor zijn slogans is gevallen ("travailler plus pour gagner plus" - strenger vreemdelingenbeleid - pensioenen omhoog) ? DSK vertoont een "Jospin-risico": de boodschap zo moeilijk brengen, dat de kiezers voor extreem-rechts stemmen. UMP en PS worden in dat opzicht bedreigd door de zeer getalenteerde Marine Le Pen ("La mondialisation, c'est des esclaves étrangers qui produisent des produits achetés par des chômeurs français", zie ook interview bij Bourdin) en Jean-Luc Mélenchon (de linkse Jean-Marie Dedecker, kandidaat van de communistische partij). Zie ook bovenstaande video: "le problème de la gauche, c'est le peuple".

Geen opmerkingen: