zondag, februari 20, 2011

Een Luxemburgs Europa ?


Terwijl er vandaag wordt nagedacht om België om te bouwen naar het sui generis voorbeeld  van Europa, behandelde Jacques Le Goff een paar weken terug in een zeer interessante uitzending de Franse vertaling van de Latijnse (zelf geschreven) vita van een grote Europese figuur uit de middeleeuwen: Keizer Karel IV van het Heilig Roomse Rijk. We kennen Karel IV niet zo goed, omdat hij regeert terwijl de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland in volle gang is.

De stichter van de Universiteit van Praag en de uitvaardiger van de Gouden Bul (een van de belangrijskte grondwettelijke documenten in het Heilig Roomse Rijk) behoorde tot de familie van de graven van Luxemburg. Hun huwelijkspolitiek (Karel werd opgevoed aan het hof van de jongste zoon van Filips de Schone, Karel IV de Schone van Frankrijk; hij huwde met de zus van Filips VI, de eerste Valois-koning, hij werd koning van Bohemen...) diende als voorbeeld voor de latere Habsburgers. 

De tekst werd opgesteld vóór de Gouden Bul, wanneer Karel gekozen wordt tot Rooms Koning (= de opvolger van de zittende Roomse Keizer). In het onderhoud wordt ook ingegaan op de relaties met dat andere oude Duitse huis, de Wittelsbachs, op de correspondentie van de Keizer met onder andere Petrarca en op de positie van leken (zoals Karel IV) in de sterk door de Kerk gedomineerde middeleeuwse Europese samenleving.

Alles kan hier worden herbeluisterd.

Geen opmerkingen: