woensdag, februari 16, 2011

Toch DSK ?

(bron afbeelding: http://www.buzzraider.fr/2009/10/dsk-victime-d%E2%80%99un-lanceur-de-chaussure-video/)

Ook in Frankrijk gebeurt er best wat dezer tijden. De geruchten over een kandidatuur van Strauss-Kahn zwellen verder aan, sinds vorige week zijn echtgenote (Anne Sinclair, voormalig nieuwsanker) verklaarde dat ze haar man liever geen tweede keer het IMF ziet leiden. Een goed gemikte "petite phrase" die in elk politiek interview is teruggekomen.

Vrijwel onmiddellijk daalde een stortvloed aan kritiek neer. Niét -zoals ik had verwacht- van de linkervleugel van de PS. Tot nu toe is de strategie daar -vrij intelligent bekeken en conform mijn eigen intuïtie- om Martine Aubry op te roepen zich kandidaat te stellen. Het "pact" tussen beiden zou er dan toe moeten leiden dat DSK niet kan meedoen.

Nee, de UMP schoot (bij monde van "Rataplan" Christian Jacob, de nieuwe fractieleider in de Assemblée) à tous azimuts op de "te kosmopolitische" voormalige minister van Financiën (veel geld, bling-blingfeestjes, buitenechtelijke escapades met jonge vrouwen in Washington), die niet "Frans " genoeg zou zijn... en op de PS-primaires, die duidelijk de stad bevoordelen tegenover het platteland (maar goed, daar woont nu eenmaal ook bijna niemand meer... Frankrijk is in essentie een land van grote steden, dat desindustrialiseert en zijn landbouwsector ziet afkalven tot ongeveer Belgische proporties; in de tijd van De Gaulle werkte nog 20% in de landbouw, maar nu is dat dus gedaan). Zie ook de interessante Le Monde-chat met de vermaarde Franse socioloog Pierre Birnbaum (Paris I) over het onderwerp.

DSK maakt zondag zijn wederoptreden op het acht uur-nieuws van France 2. Belangrijk moment ! Op dit platform kondigde toenmalig aftredend Europese Commissie-voorzitter Jacques Delors in 1995 aan dat hij géén kandidaat zou zijn om Mitterrand op te volgen als president. Geïnterviewd door... Anne Sinclair, mevrouw DSK vandaag. Delors stond toen op een hoge populariteit in de peilingen en had de hele PS achter zich kunnen krijgen. Lionel Jospin verving hem... en werd verslagen met ongeveer dezelfde cijfers als Royal door Sarkozy in 2007.

Sarkozy sukkelt momenteel nogal met zijn populariteit. Zelfs de magistraten zijn deze week over heel Frankrijk in staking gegaan, uit protest tegen een gratuit-populistische uithaal van de president tegen hun korps, dat zich onrechtvaardigd behandeld voelt (overlast aan te behandelen dossiers, krijgen altijd de schuld als er iemand verkeerdelijk wordt vrijgelaten, te veel korte-termijnwetgeving...). 

Donderdag deed hij een uitzending à la Hugo Chavez op TF1. Negen Fransen mochten de president (braaf) ondervragen over zijn beleid. De oervervelende uitzending (2,5 uur, ik heb het zelf maar twintig minuten volgehouden) gaf de indruk dat Sarko niet meer weet hoe hij nog kan vernieuwen. Uitlatingen die normaal provoceren, laten nu onverschillig. 

Geen opmerkingen: