maandag, juli 11, 2011

Seneffe

Volgende stop: Seneffe. Kasteel opgetrokken in de tweede helft van de achttiende eeuw, huist vandaag het edelsmeedkunstmuseum van de Franse Gemeenschap. Het toneel voor het smeden van de paars-groene coalitie in 1999 (ontmoeting tussen Philippe Busquin en Louis Michel, na het mislopen van de toenadering tussen PRL en PSC). Veldslag in 1674 tijdens de Hollandse Oorlog (Franse overwinning op de ongelukkige veldheer Willem van Oranje, die probeerde het Franse leger te verrassen tussen Brussel en de grens).

Om met de deur in huis te vallen: in het kasteel is niets meer te zien van de oorspronkelijke bemeubeling. De tentoonstelling is ronduit teleurstellend. Kleuterachtige tekstjes die nagenoeg niets vertellen (behalve dat men in de achttiende eeuw warme chocolade dronk). Een waarschijnlijk duur en geavanceerd filmpje... waar niets in verteld wordt. Men doet zelfs geen poging om iets uit te leggen. Het publiek wordt verondersteld te gapen naar de geëxposeerde objecten en er zelf maar een eigen verhaal rond te breien. Geen enkele referentie naar de bouwheren, de architect of de bredere geschiedenis (wie heeft er gewoond ? wat is ermee gebeurd ?). Je kan er een lekkere gekruide achttiende-eeuwse warme chocolademelk (tiens...) krijgen op de eerste verdieping, maar dat is het dan ook. Museaal gemiste kans (zoveel kan het toch niet kosten om in de lege zalen op de eerste verdieping plaatjes te zetten bij de werken, of een paar doeken met tekst aan te maken...).(Kasteeltheater, neo-classicistisch gebouw apart, gerestaureerd met Europees geld... niet toegankelijk)
(hedendaagse kunst - zwarte doos voor het kasteel => is het geld daarin verdwenen ?)


(had men nu eens de moeite gedaan te vermelden WIE er op het portret staat)

(idem)(wandtapijt met de wapens van Frankrijk en Navarra - maar WAAROM hangt het daar ?)


(Buste van "Le Grand Condé", die de slag bij Seneffe won ? Wie zal het zeggen ?)

(Letterlijk nietzeggend filmpje, dat toont dat de mensen in de achttiende eeuw pruiken aanhadden en gezellig aan tafel zaten)

Geen opmerkingen: