woensdag, september 14, 2011

Geen regels voor de sterken

Van wie komt de volgende uitspraak ?
"Il est inconcevable qu'une Société de mille personnes au plus, qui sont presque tous Bourgeois de quelque Ville de Holande, responsables en leurs biens & en leurs vies à la Jurisdiction civile & ciriminelle du Magistrat, & qui ont pour Chefs, ou plûtôt pour premiers Administrateurs, dix sept Hommes, soumis comme eux à la Puissance Souveraine, & Municipale de la Province, & de la Ville, où ils habitent [...] forment une République, formidable à tous les Princes."

Een stuk uit een tirade tegen het internationale grootkapitaal van Jean-Luc Mélenchon of Olivier Besancenot ? Een discours van Arnaud Montebourg, PS-kandidaat van de "demondialisatie" ?

Mis.

Een zin van Jean Du Mont de Carelskroon (1667-1727), Keizerlijk historiograaf en vermaard verdragencompilator, die zich in 1726 (anoniem) uitlaat over de verstikkende almacht van de Hollandse Handelscompagnieën. In theorie onder de wet, in de praktijk erboven. Op papier gelijk met de bemanning op het dek, in de feiten aan het stuur van het schip van staat, wiens bestuurders slechts stromannen zijn. Geglobaliseerde elites die zich in de feiten boven de openbare macht bevinden, het is allemaal niet nieuw...

Geen opmerkingen: