zaterdag, december 03, 2011

Tijd voor een beetje horror

Omzetting in zetels van de Libre-peiling van vandaag:

Groen 5 (=)
sp.a 12 (-1) (West-Vlaanderen)
CD&V 12 (-5) (West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Limburg, Brabant)
N-VA 42 (+15) (overal winst)
openVLD 11 (-2) (Oost-Vlaanderen, Antwerpen)
LDD 0 (-1)
VB 7 (-5) (Oost-Vlaanderen, 2 Antwerpen, Limburg, Brabant)

Ecolo 9 (+1) (Luik)
PS 25 (-1) (Luik)
cdH 9 (=)
MR 15 (=)
FDF 1 (-2)
PP 0 (-1)
FN 2 (+2)

Gezien de peilingshistorie tussen Le Soir en La Libre (cf. Ipsos is naar Le Soir gelokt, peiling wordt aanzien voor betrouwbaarder dan die van Dedicated Research, die de omgekeerde beweging maakte) en het feit dat peilingen in de eerste plaats worden aangekocht om de krant beter te laten verkopen, zou het natuurlijk kunnen dat men binnen de foutenmarge van 3,3% links en rechts wat heeft opgeteld en afgetrokken om de cijfers spectatulairder te laten lijken.

Desondanks is de algemene tendens bijzonder gevaarlijk: hoe kleiner de traditionele partijen worden, hoe gemakkelijker N-VA de zetels opschept. In Antwerpen kan dat makkelijk tot de helft gaan (12/24). N-VA profiteert natuurlijk van het verlies van het Blok en LDD (samen 6 zetels kwijt), maar raapt al de rest eenvoudig op (bijvoorbeeld in Vlaams-Brabant, waar evenwel een lijst "UF" nog iets zou kunnen veranderen), omdat de partij op zich al zo groot is (versnippering = zetelverlies voor de niet-N-VA-partijen).

Ik zou zeggen dat dit een mooie incentive is voor de regering-Elio I om samen te blijven. In dit klimaat "de stekker uit trekken" komt neer op politieke zelfmoord. De VLD staat nu nog twee zetels onder het dieptepunt van 2010. CD&V en sp.a kunnen net nog een voetbalploeg opstellen met hun kamerleden en een trainer op de bank houden. Samen hebben de "independentisten" trouwens een meerderheid in de Nederlandse taalgroep (49/89).

Verdeling over families:
Links 51 (=33%)
Centrum 21 (=14%)
Vlaams-Nationalist 42 (=28%)
Brussels 1 (0,67%)
Liberaal 26 (=17%)
Extreem-rechts 9 (=6%)

Geen opmerkingen: