maandag, januari 30, 2012

BOEK: F. Dhondt, "Op Zoek naar Glorie in Vlaanderen. De Zonnekoning en de Spaanse Successie (1707-1708)" [Standen en Landen; Anciens Pays et Assemblées d'États, vol. CVIII], Kortrijk: UGA, 2011, 520 p. ISBN 9789089772428


Lodewijk XIV (1638-1715) is in de collectieve verbeelding het prototype van de absolute Ancien Régimevorst. Zijn dagen bestonden uit belastingen heffen en intimideren om zonder ophouden binnen te vallen bij de buren, en tussendoor te pronken in weelde en ijdelheid op één van zijn vele kastelen. Dit boek toont aan dat de geschiedenis veel genuanceerder is. Lodewijk was koning tussen en niet boven andere vorsten. Hij regeerde achter de schrijftafel en niet op het slagveld. Lodewijk had nagenoeg nooit absolute macht. Desondanks slaagde hij wel waar zijn voorgangers faalden. Bij zijn dood was Frankrijk beter dan ooit beschermd tegen aanvallen uit het Noorden en regeerde zijn kleinzoon in Madrid.

Twee cruciale jaren uit Lodewijks laatste grote oorlog tonen deze logica op alle schaakborden tegelijk. Archiefmateriaal, mémoires, afbeeldingen en een ongemeen rijke historiografie brengen kleur, reliëf en nuance, om uiteindelijk de karikatuur te begraven. In Vaubans loopgraven van Kust-Vlaanderen, op de chaotische hellingen rond Oudenaarde, in winterse Haagse achterkamertjes en in de wandelgangen van Versailles, Marly of Fontainebleau draaide eenzelfde raderwerk, dat zijn tegenstanders Lodewijk enkel konden benijden.

Dit werk werd bekroond met de Scriptieprijs 2008 van de Belgisch-Nederlandse Werkgroep de Achttiende Eeuw en de André Schaepdrijverprijs 2008 voor beste masterproef geschiedenis aan de UGent.

Frederik Dhondt (Gent, °1984) studeerde rechten (UGent), geschiedenis (UGent/Paris IV-Sorbonne) en Internationale Betrekkingen (Sciences Po Paris). Momenteel bereidt hij een doctoraat in de rechtsgeschiedenis voor als aspirant van het FWO-Vlaanderen.

Bestellen kan hier.

Geen opmerkingen: