zaterdag, maart 17, 2012

De UMP gelooft er terug in

Korte impressie vanuit Parijs: de opmars van Sarkozy, sinds zijn televisie-optreden op France 2, een tiental dagen geleden, lijkt de kaarten compleet te herschudden. Zie ook de analyse van Sarko's spin doctor Patrick Buisson, eerder op deze blog gelinkt. Al dan niet op basis van vooraf georchestreerde peilingen van het bevriende bureau IFOP en de krant Le Figaro. Een beetje cynisch, en absoluut niet flatterend voor het politieke geheugen of de kritische zin van het Franse electoraat, maar misschien wel realistisch.

Twee structurele (vooraf bekende) zwaktes van François Hollande worden consequent uitgebuit:
1. Op typisch 'presidentiële' of leiderschapskwaliteiten tonen de peilingen al maanden dat Sarkozy het beter doet
2. Hollande wil zowel links als het centrum bestrijken, en maakt zo een mooi gat voor Jean-Luc Mélenchon.

Vooral dit laatste valt op: ook traditionele PS-kiezers (Aubry/Montebourg-stemmen uit de primaire ?) beginnen Hollande vervelend te vinden (bijvoorbeeld zijn interventie op des paroles et des actes donderdag: twee miljoen kijkers minder dan Sarko), en zijn sterk geneigd op de (onrealistische, maar tenminste amusante) volkstribuun Mélenchon te stemmen, die net op het juiste moment de campagnedynamiek te pakken heeft.

Met andere woorden: groot gevaar! Sarkozy heeft alle rechtse kandidaten uitgeschakeld en moet enkel nog met Le Pen rekening houden. De kans is groot dat -door te vergelijken met Hollande, die als persoon zwakker uitvalt- de kiezers toch bij hem blijven => Sarkozy zit stilaan aan zijn veilige sokkel om naar de tweede ronde te gaan >< Hollande kan vooral nog verliezen aan Mélenchon, aangezien iedereen ervan uitgaat dat hij toch wint in de tweede ronde.

Niet dat Hollande eruit dreigt te vliegen in april. Hij moet wel dringend kiezers overtuigen dat hij een positief alternatief is (cf. cijfers dpda: 63% van de Hollande-kiezers in de peiling stemmen in de eerste plaats op hem om van Sarkozy verlost te zijn). Hoe langer de campagne duurt, hoe minder het over het bilan zal gaan, en hoe meer de persoonlijke dynamiek zal tellen. En daar is Hollande geen partij voor een ontketende 'actors' studio trained' Sarko, die zonder enige morele scrupule de populistische voorstellen op een hoopje gooit.

Geen opmerkingen: