zondag, april 08, 2012

Discrimineert de Apple-store ?


Ik ben een trouw luisteraar van de Franse radiozender Radio Classique, die de klok rond aangename muziek brengt, enkel onderbroken door een zeer iinteressant ochtendprogramma, waarin elke dag een politiek interview en een onderhoud met een topeconomist ('Le cercle des économistes') compenseren wat je op klara zou missen. Om nog maar te zwijgen over de inpalming van klara de laatste dagen door Monseigneur Léonard, die afwisselend met Etienne Vermeersch (nog iemand met wie ik liever niet wakker word) de lof zingt van Bach's passies. Het lijkt wel een permanente eucharistieviering op klara ! Radio Classique haalt gelukkig de aangename stemmen van Eve Ruggieri, Christian Morin of Laure Mézan uit.

Radio Classique begeleidt me overdag wanneer ik aan het werk ben, en, dankzij de iPhone/iPad-app (die een wekkerfunctie heeft), ook bij het opstaan. Hoewel de zender duidelijk op een ouder en gefortuneerd Parijs publiek werkt (reclame voor lijfrentes, middeltjes tegen reuma, croisières op de Middellandse Zee, aanvullende pensioenverzekeringen, dure concerten in Versailles, activiteiten met kleinkinderen), is de digitale marketing perfect. Zo kan je de hele dag door je waardering voor een nummer uiten door een simpele klik op de App of op de internetspeler en elke maand gratis vijf nummers downloaden op de iTunes-store.

Precies daar knelt het schoentje: De promocode die Radio classique ter beschikking stelt, werkt enkel op de Apple-store 'France'.

Nu goed, elke gebruiker beschikt over de mogelijkheid om zijn locatie te verzetten. Niet meer dan normaal, enerzijds gezien het vrij verkeer van goederen binnen de Europese Unie, dat consumenten in staat stelt het goed van hun keuze aan de gunstigste voorwaarden te betrekken, anderzijds gezien de ongeschreven regel dat op het internet locatie er niet echt toe doet.

Wat blijkt evenwel ? Zelfs al verander je je locatie, dan nog kan je op de Franse iTunessite geen tegoedbonnen inwisselen, omdat je apple-ID beperkt is tot de Belgische winkel. Quelle foutaise !! Voor wie neemt Apple ons eigenlijk ? Er zijn bergen rechtspraak van het Europees Hof van Justitie over dergelijke belemmeringen. Ik vermoed dat de grondslag hiervoor de 'nationale' identificatie van mijn kredietkaart is (gebeurt bij het registratieproces). 

Je zou dus met andere woorden klant moeten zijn bij een Franse bank, om zo een in Frankrijk uitgegeven kredietkaart te bezitten, om een simpele tegoedbon voor vijf mp3-tjes te kunnen inwisselen bij Apple... Hallo, Verdrag van Rome, Verdrag van Lissabon ? Een echte schande op de eengemaakte Europese interne markt.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

ivm je promocode:
maak gewoon een France account aan. Dat werkt prima. k Heb zo n account samen met BE account draaien.

Veel content eerst of FR store, dan pas later (of nooit op BE store omdat publiek te klein is en dispersie van talen). vb: tekenfilms en andere publicaties komen niet naar BE.

Je hoeft dan enkel in de "AppleID" onderaan itunes of app store te veranderen. je wordt dan gerouteerd naar de andere store (indien op BE gelogd, ga je dan naar de FR en vice versa) en dan herbegin je.
Let wel dat je een andee ID moet aanmaken. Dat duurt zo n 2 minuten.

Je kan ook volgende keer in FR een iTunes pre paid kaart kopen. Zo kan je content eveneens kopen (soms goedkoper - vb magzaines- aanschaffen)

succes

Frederik Dhondt zei

Kan je op de Franse store ook een account maken met een Belgische kredietkaart ?

(men heeft me vrij snel verteld dat je een gratis "Franse" iTunes-account kan aanmaken, met een ander mailadres, voor die promocodes)