vrijdag, april 13, 2012

"Low cost" kernenergie, ook voor Khadaffi


Bijzonder interessant interview met Anne Lauvergeon, de ex-CEO van Areva (Frans staatsbedrijf dat overal ter wereld kerncentrales bouwt) op France inter. Benoemd door Mitterrand en dus (al dan niet tegen haar wil) links geëtiketteerd, verliet deze vrouw in 2011 haar post. De pers bracht regelmatig verhalen over moeilijkheden tussen haar en de entourage van de president, die herhaaldelijk lekte dat ze ontslag zou nemen, om haar te destabiliseren. De Canard Enchaîné bracht een paar maand terug uit dat ze thuis was bespionneerd door de inlichtingendiensten (zie ook hier). Vorige week bracht ze een boek uit over de machtspraktijken van de clan rond Nicolas Sarkozy (La femme qui résiste).Sarkozy benoemde bij zijn aantreden zijn goede vriend Henri Proglio tot CEO van EDF (staatsbedrijf, beheert de 58 Franse kernreactoren, grootste energiegroep ter wereld). In de stijl van Pierre Mariani (Dexia) werd een niet-expert binnengeleid in een bedrijf dat hij niet kende. Gevolg: Proglio (HEC-product, en geen ingenieur zoals de rest) regeerde met consultants, tegen de EDF-hiërarchie in. En stak regelmatig Lauvergeon stokken in de wielen. In haar boek veegt Lauvergeon (oud-leerling van de prestigieuze École normale supérieure en de École des mines) de vloer aan met de benoemingspolitiek van de president, die doet denken aan cliëntelisme uit de beste Ancien Régime-dagen. Incompetente mensen worden benoemd op basis van hun persoonlijke loyauteit. Volgens Lauvergeon met desastreuze gevolgen.


Het Elysée zou zo, vlak voor de revolutie in Libië, nog een prioriteit gemaakt hebben van de verkoop van een kerncentrale aan het regime van Khadaffi (cf. satirisch filmpje van de Guignols naar aanleiding van het bezoek van Khadaffi aan Parijs in 2007). Volgens Lauvergeon wou Proglio doen aan 'du nucléaire bas de gamme'. Versta: low cost kernenergie, met een minimumaandacht voor veiligheid. Tegen de Franse traditie van overheidsgefinancierde, maar veilige kerncentrales. Met andere woorden: Proglio wou zo veel mogelijk winst maken op low-cost centrales in het buitenland (als je iets in Frankrijk bouwt, kan je als exploitant de winst nog decennia binnenrijven; 'commercial man' Proglio geeft dit voordeel op bij bouw van een centrale, maar compenseert door een marge te nemen op de veiligheid). Je zou denken dat een groene anti-kernenergiemilitante aan het woord is, maar de CEO van een groot nucleair bedrijf zegt het zelf: in Fukushima zie je wat de aanpak van Proglio kan geven...

Ze heeft grote problemen met het Khadaffi-dossier, precies omwille van de veiligheidsvoorwaarden (wie kan in een dergelijk regime de centrale stilleggen wanneer er gevaar is voor de volksgezondheid ? controle via de pers of de publieke opinie is zo goed als onbestaande).

(zie ook de passage van Anne Lauvergeon op Le Grand Journal,  Frans equivalent van De Laatste Show)

Geen opmerkingen: