maandag, april 23, 2012

Uitslagen


 (bron: Le Figaro)
1.
Wat een sfeerbederver, de uitslag van Marine Le Pen gisteren. Moeilijk voor te stellen dat de anti-vreemdelingenpolitiek van de afgelopen vijf jaar (circulaires die buitenlandse studenten verbieden in Frankrijk te werken, massale uitwijzingen, constante uithalen naar vreemdelingen, ministers die veroordeeld worden voor racistische beledigingen) nog niet radicaal genoeg zijn voor 17,9% van het electoraat....

Sarkozy haalt uiteindelijk ook nog veel stemmen (27,18%), anderhalve procent onder de (bijzonder goede) uitslag van Hollande (28,63% = drie procent beter dan Ségolène Royal in 2007, vijf procent beter dan Jospin in 1995, 12 procent beter dan in 2002). Uiteindelijk verliest Sarkozy niet zo veel tegenover 2007 (4%) en haalt vooral Hollande een zeer mooie uitslag, in de categorie van Mitterrand.

Ik hoopte dat Bayrou (9,1%) overbodig zou worden. Wie zegt links noch rechts te zijn, is uiteindelijk toch altijd rechts, wat ook in 2007 duidelijk was. De kans is zeer groot dat Bayrou volgende week na het debat zich achter Sarko schaart, al was het maar om goed geplaatst te zijn bij een eventuele splitsing van de UMP tussen 'la droite populaire' (dicht bij het FN) en beschaafd rechts in de gaullistische traditie.

2.

 

Le Figaro brengt een interessant kaartje met de departementen die gekanteld zijn (eerste plaats):
- de PS wint er 35 bij ten opzichte van 2007 (o.a. Parijs voor de eerste keer, de Nord en de Pas-de-Calais werden heroverd; Royal hield in 2007 enkel het Zuid-Westen en Bretagne over, waar men traditioneel links stemt)

- de UMP wint niets
- het FN wint de Gers in het Zuid-Oosten, traditioneel een nogal "zwarte" regio


Frankrijk ziet dus er een stuk roder uit dan in 2007. 

3.
De uitgangspositie van Hollande blijft sterk, ook al had ik dus liever Mélenchon (11,11%) en Joly (2,3%) wat hoger gezien. De sterk gecompliceerde uitslag kan vertaald worden in een tweede-ronde uitslag via de Fondapol-simulator, die toelaat om het electoraat van de eerste ronde te herverdelen (links/rechts/onthouding). 

Bij een toepassing van de simulator op de uitslag van gisteren kom ik zowaar op... 50/50 tussen Hollande en Sarkozy:
- de kiezers van Arthaud (0,56%), Poutou (1,1%), Joly (2,3%) en Mélenchon (11,1%) gaan aan 90% voor Hollande, 10% blijft thuis
- de Cheminade-kiezers verhuizen terug naar de planeet Mars
- Nicolas Dupont-Aignan (1,8%) en Le Pen (17,9%) gaan aan 60% naar Sarkozy, de rest blijft thuis (30%) of gaat (10%) naar Hollande (Het FN-electoraat zal grotendeels naar Sarkozy gaan, maar een aanzienlijk deel (30% volgens exit-polls gisteren) zal thuisblijven)
- Bayrou splitst in het voordeel van Sarkozy (60%), 20% blijft thuis en evenveel gaat voor Hollande

De peilingen gisteravond gaven 54/46 voor Hollande aan. Wat zou betekenen dat ook (extreem-)rechtse kiezers voor hem willen stemmen, uit afkeer voor Sarko.

Geen opmerkingen: