zondag, juni 10, 2012

Nog meer podcasts

 

Een andere tip na de vorige over de lezingen van het Lauterpacht-centre: de podcasts van het Maison française d'Oxford. Een goede maand geleden had ik de eer en het genoegen er te spreken over Lodewijk XIV en zijn juridisch discours (in een breed opgezette, zeer intensieve studiedag over buitenlandse perspectieven op de Zonnekoning).

Tegelijk viel mijn oog ook op de herdenkingsgolf voor de tiende verjaardag van het overlijden van Pierre Bourdieu. Geheel tegen mijn initiële (historisch-positivistische) verwachtingen in, zijn bepaalde noties en concepten uit zijn sociologie (veldtheorie, habitus, symbolisch geweld, jurist als monopolist) best wel toepasselijk op de interacties tussen juristen of diplomaten in de anarchische 18de-eeuwse Société des Princes... of misschien zelfs wel op die vandaag (cf. deze excellente paper op SSRN van Jean d'Aspremont over "Wording in International Law"). Zie ook de schitterende transcripts van zijn lessen in het Collège de France over de Staat (Sur l'État, Seuil, 2011).

In de podcast-reeks van het MFO staan interessante lezingen over de Gaulle, Bourdieu, Foucault... Komt van pas wanneer een mens eens een uur op de trein moet zitten, gaat lopen/fietsen.

Geen opmerkingen: