dinsdag, november 27, 2012

Des grandes gueules

De boulevardkomedie bij de UMP en de eerder chaotische start van de regering-Ayrault zouden voor de extremen op het Franse politieke schaakbord, Marine Le Pen en Jean-Luc Mélenchon, gesneden brood moeten zijn.

En hoe ! De onderstaande fragmenten zijn schreeuw-en-gesticuleer-interviews bij Jean-Jacques Bourdin (Franse politieke journalist die in Jerry Springer-stijl de gasten onderbreekt en hoofdzakelijk uit is op straffe uitspraken).

Oppositie voeren is een kunst. Beiden hebben het voordeel van de gemakkelijke polarisatie. Ze geven commentaar langs de zijlijn, terwijl de omstandigheden op het terrein natuurlijk een stuk moeilijker zijn (zie bijvoorbeeld de kritiek van Sauvons l'Europe, de denktank van Jacques Delors, op de sluipende, maar eenzijdige anti-euro argumenten). Maar ze excelleren beide in de oefening. Ondanks de ronduit onaanvaardbare uitlatingen van Le Pen en de nogal overtrokken hyperbolen van Mélenchon, zijn het telkens twee prachtvoorbeelden van stevige politieke retoriek.


Geen opmerkingen: