zondag, november 18, 2012

Du verbe à l'image


Schitterende staaltjes video-analyse van de optredens van François Mitterrand in de INA-documentaire "François Mitterrand. Du verbe à l'image", waarin o.a. Jean-Noël Jeanneney (historicus en oud-minister), Christian Delporte (historicus), Serge Moati (ex-TV-trainer Mitterrand) en de coryfeeën Nicole Motta en Alain Duhamel (journalisten) terugkijken op de communicatiemutatie die Mitterrand onderging van de jaren '60-'70 (verliezend presidentskandidaat/volkstribuun = woordkunstenaar) naar de jaren '80 (zetelend president/tv-debater = non-verbale communicatie extreem belangrijk).

Met onder andere de fameuze mars op het Pantheon, waarbij Mitterrand een roos dropte op het graf van Jean Moulin. Serge Moati vertelt hoe de camera Mitterrand een paar seconden kwijtgeraakt. Een razende minister van Binnenlandse Zaken schiet in een "Franse colère"... waarop de verse president door een assistent in de catacomben wordt aangetikt en de andere richting uitwandelt.

Ook Mitterrands "klassiekere" verkiezingscampagne van 1974 komt uitgebreid aanbod, met onder andere deze donderpreek in Nancy.

De download en de € 3,99 zeker waard !

Geen opmerkingen: