zondag, november 18, 2012

Freiburg im Breisgau

Gebruik gemaakt van ouderlijk bezoek om een excursie te maken naar Freiburg im Breisgau (2 uur trein van Heidelberg, ongeveer 200 kilometer). Van de Palts meteen naar de Frans-Duitse grens. Freiburg was in het Ancien Régime een Habsburg-enclave (in tegenstelling tot wat je zou denken, komen de Habsburgers uit de streek tussen Zwitserland, Frankrijk en Duitsland). Afgepakt van de plaatselijke hertog door de Keizer, teruggevallen aan het Rijk en door de Habsburgers uiteindelijk zelf in bezit genomen vanaf de vijftiende eeuw. Gevolg: rechtstreeks bestuurd vanuit Wenen tot 1806, toen Napoleon Duitsland herverkavelde in territoriaal homogene gehelen.

Freiburg was een stevig bastion van het katholicisme (zetel aartsbisschop). Kortstondig veroverd door de Fransen tussen het einde van de Hollandse Oorlog en de Negenjarige Oorlog (1677-1697). Versterkt door Vauban (uiteraard). Verblijf van Louis XIV in 1681. Beleg door Villars einde 1713, toen de Spaanse Successieoorlog op zijn laatste benen liep (in de succesvolle campagne die leidde tot de Vrede van Rastatt, zie eerder op deze blog). Zwaar bombardement in WOII, waarbij enkel de hoofdkerk (Münster) gespaard bleef (cf. Doornik).

Freiburg is tevens een universiteitsstad sinds de vijftiende eeuw, en heeft een paar interessante musea. Het stadsmuseum zit in een particulier herenhuis uit de achttiende eeuw, maar kan de vergelijking met bijvoorbeeld het STAM in Gent niet doorstaan. In 2010 opende het nagelnieuwe middeleeuws museum in het voormalige Augustijnerklooster. Prachtige verzameling van gekleurde beeldhouwkunst, objecten en schilderijen. Mérite un détour !
(Vauban-versterkingen; Freiburg ligt naast een heuvel, die uiteraard ook versterkt werd) (Maarschalk Villars voor Freiburg in 1713, nadagen van de Spaanse Successieoorlog; stad valt vrij gemakkelijk


(pre-Vauban-versterkingen)
(triomfboog voor de doortocht van Marie-Antoinette, op weg naar Versailles voor haar huwelijk met de Franse Dauphin, de latere Louis XVI)

Geen opmerkingen: