woensdag, juli 03, 2013

"World University Rankings"

Uw dienaar zag vandaag op de Sciences Po-app het jubelende bericht dat een van mijn voormalige studeerplekken een goed rapport had gekregen van de "QS-World University Rankings". De intrede van Sciences Po op rankings werd indertijd uitgesteld tot een grote inhaalbeweging (meer onderzoeksmiddelen) was uitgevoerd.

Ik ging dan ook geïnteresseerd even kijken naar de website. Na een gratis registratie, en handige pop-ups met "tuition fees" per instelling die me diets maakten dat de website zich profileert voor de internationaal shoppende student, viel mijn oog op de rankings per onderwerp (iets wat blijkbaar sinds 2011 bestaat).

Goed, eens kijken naar de gebieden die ik gestudeerd heb.

Voor rechten bekleden Angelsaksische universiteiten de eerste zeventien plaatsen. Een mooie weerspiegeling van de dominantie van de Engelstalige tijdschriften op het Web of Science of SSRN ? Eerste continentale faculteit is Paris I Panthéon-Sorbonne (18). De tweede... de KULeuven (25), samen met Leiden (26). Dan volgen Utrecht (35), LMU München (37), Heidelberg (42), Hamburg (49) en de Universiteit van Amsterdam (50).  De eerste zeventien universiteiten vragen minimum $ 20 000 aan tuiton fee, voor wie een masterjaar wil studeren. Paris I valt onder het algemene Franse regime (te vergelijken met bij ons).

Quid de andere Belgische "law schools" ? UCL en UGent staan in de groep 51-100, ULB, UA en VUB (opnieuw opgedoken) in 101-150. In Nederland staan Rotterdam, Maastricht en de VU Amsterdam in de 51-100, Nijmegen en Groningen in de 101-150. Hasselt (België) en Tilburg (Nederland) zijn niet opgenomen in de ranking.


Ook voor geschiedenis (verrassing o verrassing) zijn de eerste dertien universiteiten Angelsaksisch. Het zal wel te maken hebben met de focus van mijn onderzoeksgebied, maar doorgaans kom ik toch niet veel Nieuw-Zeelandse (Otago, 24) of Australische literatuur (Australian National Univ, Melbourne, Sydney) tegen.

De eerste continentaal-Europese faculteit is die van de Freie Universität Berlin (14), meteen ook de eerste die minder dan $20 000 tuiton fee vraagt (wie is bereid dit te betalen voor een opleiding geschiedenis ?). Verder probeert de ranking ons aan te praten dat Warwick (16) beter zou zijn dan Harvard (17), of alles wat eronder staat: Paris I (19), Humboldt Berlin (22), Leiden (28). Nog een ander voorbeeld: Mexico (jawel, 31) prijkt er boven Paris IV-Sorbonne (37) en Heidelberg (38), of nog Johns Hopkins (39). Singapore (40) en Peking (41) prijken dan weer boven LMU München (47) en de KUL (48). 

Onze eigen UGent is dan weer de vierde in België, na de KUL (48), in het groepje van de UCL en de ULB. De UA (51-100) volgt in een volgende bunch. Van de VUB geen spoor. Het jubelbericht van Sciences Po vermeldde dat het geschiedenisdepartement, hoewel relatief klein (aangezien het enkel hedendaagse geschiedenis aanbiedt), het derde beste van Frankrijk is. QS plaatst Sciences Po in de groep 51-100, na Paris I en Paris IV, voor Toulouse II (101-150) en drie anderen (151-200: Lille III, Paris VII, Paris-Ouest La Défense, het vroegere Paris-X). Blijkbaar wordt er op veel plaatsen niet aan geschiedenis gedaan voor de QS-ranking.

Voor politieke wetenschappen stormt Sciences Po Paris naar de eerste plaats op het continent (16), voor Paris I (44).  De Belgische faculteiten van Leuven, Louvain en de ULB zitten in de groep 51-100, UA en UGent in de 101-150.

Geen opmerkingen: