zondag, mei 17, 2015

Peiling Le Soir 24 april/VRT-De Standaard 8 mei

 
(afbeelding bron: wikimedia commons)
Een kleine maand geleden publiceerden zowel Le Soir als VRT/De Standaard een peiling. Traditiegetrouw projecteert deze blog af en toe een opiniepeiling in een zetelverdeling (zie label "peiling").

Uitgaande van de federale verkiezingen in 2014, gekoppeld aan een proportionele verhouding tussen de nationale peiling en provinciale verschillen, levert dat het volgende op:

Nederlandse taalgroep

pvda 0 0
groen 10 4
sp.a 13 0
cd&v 19 1
n-va 26 -7
openvld 15 1
vb 4 1

De achteruitgang van de N-VA is uiteraard relatief. Per provincie kan een klein verschil in stemmen nog een zetel doen verschuiven. Vooral Antwerpen (24 zetels) is moeilijk te voorspellen. Een daling met 3% zou er drie zetels kunnen kosten (naar groen, CD&V, openVLD), maar op vier jaar van nieuwe verkiezingen is dat uiterst speculatief. Grosso modo veranderen de verhoudingen in Vlaanderen amper. Een eventuele variante opde huidige centrum-rechtse regering kan op termijn een CD&V-openVLD-groen-coalitie zijn. 

Franse taalgroep

ptb 5 3
ecolo 7 1
ps 21 -2
cdh 8 -1
fdf 2 0
mr 19 -1
pp 1 1

De voorsprong van de PS zou voor een belangrijk deel in Brussel liggen, waar de Le Soir-peiling de partij nipt voor de MR geeft. In Wallonië wordt de voorsprong in Henegouwen herleid tot drie zetels (8-5). In Luik is er gelijkspel (4-4). Waals-Brabant (1-3) zet MR en PS bijna op gelijke hoogte (15-16). Zoals bij de vorige verkiezingen zou de PTB een zetel kunnen winnen in Henegouwen (1=>2) en Luik (1=>2). De peiling kan een aansporing zijn voor de Luikse federatie om zich terug wat meer op de buitenwereld te richten, en wat minder op de interne clanruzies. In 2010 haalde de lijst-Daerden nog 7 zetels op 15, nu zouden het er nog 4 zijn.

Families

Radicaal links 5
Groen 17
Rood 34
Oranje 27
Geel 26
Paars 2
Liberaal 34
Extreem-rechts 5

De rode en blauwe families zijn aan elkaar gewaagd, net als in Wallonië. Een eventuele verzoening PS/MR zou kunnen leiden tot een federale regering zonder N-VA met brede meerderheid, maar dat lijkt toch voorbij te gaan aan de competitie voor het leiderschap in Franstalig België. 

Geen opmerkingen: