woensdag, april 04, 2012

History of the International System (James Sheehan)


Een aanrader op iTunes U (de academische collectie gratis podcasts die Apple aanbiedt via de Store, met onder andere het Collège de France en Oxford University): History of the International System, 'undergraduate' (= bachelor)-vak gedoceerd door James Sheehan (Stanford). 

De cursus begint aan het einde van de negentiende eeuw, met de 'eerste' globalisering (= je kan als Franse, Britse, Amerikaanse... zakenman perfect orders geven aan je subcontractanten aan de andere kant van de wereld, maar de transactie- en transportkost is nog erg hoog in vergelijk met vandaag). Leidraad voor het begrijpen van de internationale orde is het 'good old' soevereiniteitsbegrip. Alle grote momenten passeren de revue (WOI, interbellum, WOII...), met de nadruk op recurrentie, identiteitsvorming (historisch/religieus) en economische interacties. De déboires van het Ottomaanse Rijk en de Perzen krijgen in de eerste uitzending bijvoorbeeld ook al vrij veel aandacht, met referenties naar de hedendaagse politiek (vb extraterroriale bevoegdheid Westerse rechtbanken voor handels-, maar ook strafrechtelijke geschillen waarin eigen onderdanen betrokken zijn; onvolmaakte soevereiniteit etc.). Uiteraard speelt ook de geografie een eersterangsrol.

De doceerstijl is bijzonder aangenaam (rustig, veel herhaling, geduldig uiteenzetten van de grote begrippen, het gaat uiteindelijk om een inleidende cursus). Ideaal om naar te luisteren op de fiets, in de file, al kokend... Een mooi verhaal over 'international politics' (en niet 'international policy' of 'international relations'), met veel aandacht voor antagonismen en begrip voor de rol van diplomaten ('Intrigues... well, of course ! That is what diplomats do !').

Downloaden/abonneren kan hier.

Geen opmerkingen: