maandag, december 10, 2012

Le petit Rigaud illustré

(afbeelding: kingsacademy.com)

Niet te missen: Stéphan Perreau kondigt op zijn veel geprezen blog "Hyacinthe Rigaud, le peintre des rois" de publicatie aan (voor februari 2013) van een primeur: een cataloog van het oeuvre van Lodewijk XIV's portrettist. Zonder twijfel een onschatbare bron voor het einde van de zeventiende en de vroege achttiende eeuw, voor Frankrijk en heel Europa.

Rigaud portretteerde Lodewijk XIV bij het begin van de Spaanse Successieoorlog. Het schilderij ging mee naar Madrid met zijn kleinzoon Filips V, een kopie hangt in de Grands Appartements in Versailles. Ook de Louis XIV van het Prado is van zijn hand (cf. hieronder).

(bron: Wikimedia Commons)

Ook de jonge Louis XV (cf. vijf jaar op het ogenblik van zijn troonsbestijging) werd met hermelijnen leleliemantel en regalia vastgelegd:

(bron: Wikimedia Commons)

Meerdere personages uit mijn doctoraatsonderzoek poseerden voor de kunstenaar of zijn atelier. Onder andere Lukas Schaub, het manusje van alles van James Stanhope en Guillaume Dubois:

(bron: kunstkopie.nl)

Philipp Ludwig von Sinzendorf, Hofkanzler (minister van Buitenlandse Zaken) van keizer Karel VI, gevolmachtigd minister op de congressen van Utrecht en Soissons en vaak de tegenstander van Eugenius van Savoye:


Dubois himself verschijnt in een prachtig staatsieportret, dat ik maar al te graag gebruik voor presentaties, in 1723. De kardinaal poseert als eerste minister van Frankrijk (brief "Au Roy") en prins van de kerk (rode hoed), voor een opwellend gedrapeerde doek en vier volumes (TRAITES-ORDONNANCES-PENTATEUCHUS-HUGO GROTIUS). Geen mooier symbool voor de verknoping van recht en diplomatieke cultuur (zie ook de blogpost van Perreau over Dubois en Rigaud).

Ook personages uit de slag bij Oudenaarde, zoals de hertog van Bourgondië, de oudste kleinzoon van Lodewijk XIV, vader van Lodewijk XV en broer van Filips V van Spanje, of de graaf van Évreux, die tegen "Bourgogne" samenspande met de hertog van Vendôme, worden tot leven gebracht op de doeken van Rigaud.

(bron: Wikimedia Commons)

Villars, succesvol veldmaarschalk onder Louis XIV (overwinnaar bij Denain tegen Oostenrijkers en Nederlanders), ook nog zeer actief tot onder Louis XV (overlijden tijdens Italiaanse campagne in Poolse Successieoorlog):


De Markies van Dangeau, de auteur van een dagboek van het hofleven in Versailles (wel postuum bijgewerkt door Saint-Simon):


Enfin, voor die € 85 van Perreau kan een mens niet sukkelen !

Geen opmerkingen: