vrijdag, maart 22, 2013

L'art de se faire remarquer: de diplomatie van de Golfstaat Qatar (Les Enjeux Internationaux)

(bron afbeelding: quizz.biz.)

Een doorgaans discrete Golfstaat doet er alles aan om op te vallen op het wereldtoneel: op een paar jaar tijd heeft Qatar zich flink in de kijker gewerkt, niet in het minst in Frankrijk. Paris Saint-Germain, tot dan toe eerder zieltogende voetbalclub, werd opgekocht en getransformeerd tot een sterrenploeg met Zlatan en Beckham. De uittredende Franse president zou gelobbyd hebben voor de emir en daar nu -na afloop- financieel voor beloond worden. Zelfs in de banlieues (waar tot voordien enkel de Amerikaanse ambassade zich gewaagd had) investeert de oliestaat. "Le Prince du Qatar" en de Braziliaanse PSG-manager Leonardo zijn zelfs vaste poppetjes in Les Guignols de l'Info geworden. In de Assemblée Nationale maken politici van alle strekkingen zich zorgen over het zonder twijfel niet puur altruïstisch geïnvesteerde oliemanna.


Leonardo et le prince du Qatar aux Guignols - Video

Buiten Frankrijk kent iedereen Al-Jazeera, de Arabische variant op CNN, en bood Qatar aan om te bemiddelen in internationale conflicten van het Midden-Oosten tot Centraal-Azië. Les Enjeux Internationaux wijdden dan ook vanochtend terecht een interessante uitzending aan het onderwerp met een Franse specialiste, besloten met de boutade "de Emir zou het liefst Saint-Germain zien verdwijnen uit de naam PSG. Zo kan hij aan de hele wereld tonen dat hij Parijs heeft opgekocht." Agnès Levallois ziet in het interview de opgang van Qatar vooral als een gevolg van het tanende aanzien van een verdeeld Saoedi-Arabië en wijst op de regionaal gekleurde berichtgeving van Al-Jazeera (veel over Syrië, niets over de opstanden in Bahrein).

Zie ook de passage van Christian Chesnot, auteur van een boek over de Qatarese diplomatie "du chéquier" (van het chequeboekje), op Le Grand Journal, en verklaart dat Qatar in de eerste jaren van Sarkozy's presidentschap 400 miljoen euro heeft betaald om gijzelaars uit Libië los tr krijgen (Canal+, link hier).

Geen opmerkingen: